


Mýtus (71% opýtaných)
Mlieko priamo od kravy je najzdravšie
Pohľad odborníka: Čerstvo nadojené mlieko od kravy môže obsahovať mikroorganizmy, veľmi záleží na ošetrovaní konkrétneho chovu a podmienkach, kde sa mlieko spracováva. Je mnoho možností kontaminácie. Mlieko predávané v obchodoch je ošetrené podľa platných noriem tak, aby bolo bezpečné, nemôže obsahovať žiadne rizikové mikroorganizmy.
Mýtus (61% opýtaných)
Mlieko z obchodu je riedené vodou
Pohľad odborníka: Obsah jednotlivých zložiek mlieka je daný potravinárskymi normami pre jednotlivé stupne odstredenia (plnotučné 3,5%, polotučné 1,5%, odstredené 0,5%). Mlieko predávané v obchodoch prejde niekoľkými stupňami spracovania: čerstvé mlieko v mliekarni najprv prejde separáciou a štandardizáciou, pri ktorých je odstránená časť tuku a dosiahne sa tak požadovaná tučnosť mlieka. Odstránený tuk je potom použitý na výrobu ďalších mliečnych produktov. Takto upravené mlieko je následne homogenizované. Homogenizácia je proces, pri ktorom sú kvapky tuku rozložené na podstatne menšie tukové jednotky, ktoré sú v mlieku rovnomerne rozptýlené a nevytvárajú zhluky a neusadzujú sa. Nasleduje tepelné ošetrenie metódou UHT (trvanlivé mlieko) alebo metódou pasterizácie (pasterizované mlieko).
Mýtus (33% opýtaných)
Trvanlivé mlieko neobsahuje žiadne vitamíny a minerály
Pohľad odborníka: Pasterizácia znižuje aktivitu niektorých látok. Vitamíny rozpustné v tukoch (A,D,E,K) a niektoré vitamíny skupiny B (riboflavín, biotín, niacín, kyselina pantoténová) sú však zachované v pôvodnom stave. Straty iných vitamínov skupiny B (B1, B6, B12, kyselina listová) sú nízke - maximálne do 10 %. Straty vitamínu C dosahujú do 50%.
Mýtus (47% opýtaných)
Mlieko zahlieňuje
Pohľad odborníka: Mlieko vytvára na sliznici tráviaceho traktu ochranný film (emulzia tuku a vody), ktorý sa po veľmi krátkej dobe trávením rozkladá na základné živiny. V minulosti sa využívalo tejto vlastnosti mlieka pri liečbe zápalových ochorení tráviaceho traktu.
Mýtus (34% opýtaných)
Mlieko je ťažko stráviteľné
Pohľad odborníka: Ak má jedinec s trávením mlieka problémy, potom sa najskôr môže jednať o nedostatočnú tvorbu enzýmu (beta-galaktozidáza resp. laktáza) v tenkom čreve, ktorý trávi v čreve mliečny cukor (laktózu). V našich podmienkach sa jedná skôr o problém jedincov a nie celej populácie. Laktózová intolerancia sa vyskytuje v priemere asi u 5 % stredoeurópskej populácie (kým v niektorých regiónoch krajín Ázie, Afriky a Latinskej Ameriky môže výskyt laktózovej intolerancie dosahovať až 90 %). Väčšina ľudí u nás, pokiaľ konzumuje mlieko v primeraných množstvách, ho dokáže dobre tolerovať a dokonale strávi mliečny cukor. Kyslé mliečne produkty sú ešte ľahšie stráviteľné, a preto súčasťou rôznych diétnych postupov.
Mýtus (27% opýtaných)
Odborníci sú toho názoru, že mlieko nie je zdravé
Pohľad odborníka: Mlieko a mliečne výrobky obsahujú veľké množstvo živín a bioaktívnych látok, ktoré sú prospešné pre výživu ľudí. Mlieko nie je vhodné pre konzumáciu jedine pre osoby s alergiou na mliečne bielkoviny. Ľudia trpiaci na neznášanlivosť mliečneho cukru môžu konzumovať bezlaktózové mlieko.
Mýtus (40% opýtaných)>
Mlieko obsahuje nezdravé živočíšne tuky a cholesterol
Pohľad odborníka: Na tuk sa viažu vitamíny, ktoré by telo inak nevstrebalo. Mlieko obsahuje malé množstvo tuku a cholesterolu (napr. plnotučné mlieko obsahuje 3,5% tuku). V porovnaní napr. s mliečnymi výrobkami je obsah tuku v mlieku mizivý (napr. nízkotučné syry 30%, camembert od 40% viac, nízkotučný tvaroh 11%, a pod.) Obsah cholesterolu je priamo úmerný obsahu mliečneho tuku.
Mýtus (41% opýtaných)
Mlieko je tučné, má veľa kalórií
Pohľad odborníka: Obsah tuku v mlieku závisí na stupni jeho odstredenia. Energetický obsah jedného pohára polotučného mlieka (200 ml) zodpovedá energetickému obsahu jedného menšieho, alebo polovičky väčšieho jablka! (zdroj: Fórum zdravej výživy).
Mýtus (21% opýtaných)
Mlieko pre človeka nie je vhodné. Človek je jediný cicavec, ktorý pije mlieko iného cicavca
Pohľad odborníka: Človek je živočíšny druh, ktorého stravovanie sa veľmi líši od iných cicavcov, je jediný, ktorého mláďa vyžaduje veľmi dlhú starostlivosť. Ľudský druh vstrebáva potrebné množstvo vápniku najľahšie z kravského mlieka, a to po celý život (ak má človek problémy s trávením kravského mlieka, jedná sa o anomáliu jedinca, nie druhu). Mlieko je prirodzený zdroj vápnika, dôležitej minerálnej látky pre mineralizáciu kostí.